Vicces, hogy így visszaemlékezve a gondnokság alá helyezési tárgyalásomon egyszer hangzott el a skizofrénia kifejezés, méghozzá az én számból. A bírónő csak úgy hivatkozott rá, hogy "saját maga mondta, hogy miben szenved", mintha ezzel valami szörnyű ősbűnt ismernék be. Csak a mellébeszélés ment, de az ügyvédnő sem nevezte nevén a dolgot, egy nappal korábban, és a bírónő sem a tárgyaláson. Miután én már egyszer kimondtam, megnyugodtak, hogy nem kell kiejteni a tabuszót, azt hiszem, eufemizmusokkal írták körül, szerintem fogadtak egymás közt, hogy aki hamarabb kiejti a száján, "azé lesz egy kalap szar", vagy valami ilyesmi. Nem szívesen dobálózik senki ilyen kifejezésekkel, hogy "skizofrén", meg "skizofrénia", ez szinte már önálló jogi kategória.

Érdekes módon az orvosok sokkal könnyebben dobálóznak a szóval, "skizofrén", "szkizofrén", aki a kelleténél többször fordul meg rájuk, arra ráakasztanak legalább egy "skizofrénia simplex"-et, ami annyit jelent, hogy nincsenek ugyan skizofrén tüneteik, de nyugodtan szívvel fel lehet nekik írni a skizó gyógyszert, amúgy meg depressziósoknál is gyakran bepróbálkoznak antipszichotikummal, a "valami majd csak használ" elve alapján. Találkoztam egy csajjal, aki boldogan mesélte, hogy megkapta a "skizofrénia simplex"-et, ami ugyan semmit nem jelent, de milyen varázslatosan hangzik már, hogy skizofrénia. Azt mondta, boldog, hogy van neve a betegségének. Ilyen is van.

Egy ismerősöm pedig nagyon vehemensen érdeklődött tőlem, hogy mi az a skizofrénia, ugyanis ő is megkapta a "simplex"-et, a hozzá való gyógyszerekkel együtt, de lövése sem volt róla, hogy valójában mit takar a diagnózisa. Kérdezgette, hogy az milyen érzés, meg hogyan kell elképzelni, de látszott rajta, hogy egy kicsit magas neki, nem nagyon tudja hova tenni, rátudott, hogy ez is szerepel a diagnózisai között, az embernek leszázalékolás előtt még jól is jön 1-2 plusz diag, csak utána lesz érdekes, ha később majd mégis dolgozni akarna, és nem veszik fel azzal, hogy skizó, holott nem is az.

A "skizofrénia simplex" annyit jelent, hogy skizofrénia hallucinációk és téveszmék nélkül ("vőlegény szerszám nélkül"), vagyis, egy olyan betegségfajta, ami nem hordozza a betegség tüneteit, gondolom, azért támad ilyen alattomosan, mert nincsen tünete, csak az orvosi bravúr fedezheti fel a páciensen a jelenlétét. Akkor el is jutottunk ahhoz a kérdéshez, hogy a magyar társadalomban miért van felülreprezentálva a skizofrének aránya a lakosság körében. Thomas Szasz szerint régen a pszichiátria 6-7 fajta betegséget ismert, ma már meg nem mondom, mennyit. Ezek közé a modern fajták közé tartozik a "skizofrénia simplex", a tünetek nélküli betegség.

Ha kicsit rosszmájú akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy "leszázalékolási betegség", ennek régebben volt nagy szerepe, amikor az orvosok is érdekeltek voltak (khm..., boríték) az emberek leszázalékolásában. Amúgy még mindig érdekeltek, felülvizsgálat előtt ugyanúgy megy a boríték, hogy olyan szakvéleményt írjanak, ami alapján a leszázalékolási bizottság újabb 3 évre adja meg a rokkantnyugdíjat. A leszázalékolási bizottság viszont abban érdekelt, hogy minél több embert találjon egészségesnek, úgyhogy mostanában eléggé lesújtó véleményt kell írni ahhoz, hogy megadják az ellátást. Bizottság előtt szokás "befeküdni" is panaszok nélkül, vagy kreált panaszokkal, de ezekkel szerintem már nem árulok el olyan nagy titkot, de jólesik így leírva látni, na mindegy, ennyit a "skizofrénia simplex"-ről...